Пређи на главни садржај

Gde Alpi dodiruju Sredozemno more - AZURNA OBALA

U Francuskoj, uz samu granicu sa Italijom prostire se čuvena i posebna Azurna obala, simbol glamura i sjaja. Međutim Azurna obala je mnogo više od navedenog, to je regija sa posebnim prirodnim lepotama, prijatnom klimom, živopisnim selima, to je veza koja spaja neukrotive Alpe i plavetnilo Sredozemnog mora i daruje neke od najlepših gradova Evrope i sveta.
Nica, Sen Trope, Monako, Kan su svakako najpoznatija mondenska mesta ove regije osunčana čak 300 dana godišnje. Lepote Francuske rivijere su decenijama unazad inspiracija i pokretač za mnoge umetnike, pesnike, slikare, dok pomenuti šarmantni gradovi iz godine u godinu ostavljaju bez daha sve veći broj turista.
Nica je pravi biser Azurne obale i destinacija idealna za sve generacije. Istorija ovog grada svedoči da je nastao još davne 350 godine pre nove ere i osnovan je od strane kolonije grčkih pomoraca. Danas je upravo Nica epicentar turističkih dešavanja na Azurnoj obali, koja najveći broj putnika skuplja na nezaobilaznoj Engleskoj promenadi, dugačkoj rivi gde ćete doživeti i videti najveći sjaj i luksuz ovog grada.

Da li ste znali:
- da je Nica dobila naziv po grčkoj boginji pobede Niki
- da je plaža duga čak 7km i kao takva predstavlja jednu od najdužih na francuskoj rivijeri
- da se drugi najveći festival / karneval na svetu održava upravo u Nici (posle onog u Rio de Žaneiru)
- Prva turistička kretanja na ovom području datiraju još od 18. veka kada je Azurnu obalu i Nicu posećivala engleska aristokratija, prevashodno zbog njenih blagih i prijatnih zima.
- Kasnije su ovaj grad i regiju proslavila mnoga važna imena istorije kao što su Napoleon III, ruski car Aleksandar II, Pikaso, Brižit Bardo i mnogi drugi.

Sen Trope je mali primorski grad poznat još iz '50tih godina zahvaljujući francuskoj glumici Brižit Bardo koja je posećivala ovo simpatično mesto. Poznato je da je ovaj grad od davnina okupljao umetnike iz celog sveta kao njihovo sigurno utočište i mesto inspiracije. Neka od najznačajnijih imena koja su radila i boravila u Sen Tropeu su Pol Sinjak, Bonar, Marke...
Danas je, kao i ostali gradići Azurne obale, simbol glamura i prestiža, ali i jednog odličnog slatkiša koji ima interesantnu priču. Doselivši se u Sen Trope poslastičar Aleksandar Micka otvorio je pekaru u kojoj je predstavio krem-tortu po receptu svoje bake. Baš ovaj kolač je bio svakodnevni izbor glumice Brižit Bardo na pauzama u toku snimanja zbog kojih je boravila u Sen Tropeu. Upravo po njenoj ideji i predlogu najstaje čuveni naziv La Tarte Tropèzienne (Tart Sen Tropea). Sastojci krema koji je srž ovog recepta se i danas čuvaju u najvećoj tajnosti. Posetite, uživajte u ukusima i pokušajte razotkriti tajnu ove recepture, zasigurno će vam biti zabavno. :)

Monako - i grad i Kneževina i zvanično druga najmanja država na svetu (odmah posle Vatikana). Monako je takođe dobio naziv zahvaljujući grčkim doseljenicima, konkretno po hramu podignutom u čast Heraklesa Monoikosa. Kroz istoriju je Monako oduvek bio popularan i veoma posećen od strane važnih istorijskih ličnosti i svetske elite, međutim dešavanje koje je apsolutno proslavilo Monako i predstavlja jedan od najglamuroznijih događaja u Evropi je venčanje glumice Grejs Keli i princa Renijea III. Monako je danas svetski popularna turistička destinacija smeštena na samo 15km od Nice, a posebno se izdvaja po luksuznim kockarnicama smeštenim u najpoznatijem delu Monaka, Monte Karlu.

Zanimljivosti o Monaku

1. Nezaposlenost u Monaku je 0 posto.
2. U državi Monako ne postoji aerodrom.
3. Monte Karlo, deo Monaka, može da se pohvali najskupljim restoranom na svetu - Luj XV.
4. Monako je najgušće naseljena država na svetu.
5. Zastava Monaka je ista kao zastava Indonezije
6. Monako je domaćin jedne od najpoznatijih trka na svetu Grand Prix.
7. Ovo je država u kojoj se porez ne plaća.
8. Okeanografski muzej, koji se nalazi na samoj litici iznad mora, je najlepša zgrada u Monaku, nastala zahvaljujući Princu Albertu.
9. Da biste prešli ovu državu peške potrebno vam je manje od jednog sata.
10. Građanima Monaka je zabranjeno kockanje.
11. U Monaku živi čak 108 nacionalnosti.
12. Monako nema svoju vojsku.
13. Čak 3 Džejm Bond filma su snimana u Monaku, konkretno u Monte Karlu.
14. Zvanični jezik je francuski, a valuta evro (pre Evra korišćen je Francuski franak).

Kan je još jedna lepota Francuske rivijere, grad kojem je priroda darovala plažu dugu čak 2km prekrivenu najfinijim sitnim peskom. Nastao je još u 19. veku kao vikend naselje evropskih bogataša. Danas je svakako zadržao takav status, a posebno je poznat po jednoj od najluksuznijih luka za jahte u čitavoj Francuskoj. Ovaj grad se još davne 1946. godine zasigurno izborio na svetskoj mapi za ime, status i renome kada je prvi put organizovan čuveni Kanski festival. Danas je jedan od najluksuznijih i najvažnijih događaja u svetu filma koji vrvi od posetilaca, filmskih diva, reportera svetskog glasa, svih najcenjenijih imena svetskog džetseta.

Коментари

Популарни постови са овог блога

BUDIMPEŠTA - KRALJICA DUNAVA

Budimpešta  -  grad u kom će vas očarati brdoviti Budim i ravničarska Pešta, brojne znamenitosti, lepi plavi Dunav, mađarska kuhinja. Budimpešta  se ubraja u omiljene destinacije srpskih turista i zbog razdaljine od nepunih 400km lagane vožnje autoputem idealna je vikend destinacija. Bilo da ste prvi put u gradu ili ste poželeli iznova da ga bolje upoznate verujemo da će svakako prvi utisak na vas ostaviti brojni mostovi od kojih se izdvaja najstariji, a ujedno i najlepši Lančani most za čiju je gradnju bilo potrebno čak 7 godina. Za ovaj most koji datira još od 1849. godine vezuju se brojne anegdote, a najpoznatija je izrugivanje skulptora zbog lavova na ulazu, jer navodno nemaju jezik. Skulptor je toliko bio posramljen od strane javnosti i sugrađana da je skočio u Dunav. Iz novije istorije najinteresantniji je manevar mađarskog pilota Petera Bešenjija koji je izveo fenomenalnu akrobaciju i proleteo ispod mosta okrenut naopačke. Mesto u gradu koje je nastalo i izgrađeno u

MILANO - Made in Italy

Koja je vaša prva asocijacija kada pomislite na čuveni Milano: moda i šoping, svetski sportovi, najukusnija hrana, neverovatne umetničke lepote? Svaki odgovor je onaj pravi. Neka vas vaše želje pokrenu i odvedu u nezaboravnu avanturu -  POSETITE MILANO . Moda  je izuzetno zastupljena u ponudi grada Milana i nekako se podrazumeva da pri poseti ovom gradu potrošite i jedan deo vremena na odličan šoping. Ukoliko vas put navedete u četvrt grada poznatu pod imenom  Fashion Quadrilatero  zasigurno ćete pronaći neku lepu stvar idealnu za vas i vaše najdraže. Insteresantno je da je arhitektura modne četvrti urađena kao i najlepši muzeji u ovom gradu.  Modna oaza je podeljena na 6 poznatih ulica od kojih se kao najluksuznija ističe Via dela Spinga. Pored kupovine garderobe verujemo da bi vas interesovali i razni suveniri koji su svakako divna uspomena i odličan poklon. Da li ste znali da je tipičan suvenir i simbol grada džezva za čaj Bialetti? Neke od najlepših karnevalskih maski I