Пређи на главни садржај

MILANO - Made in Italy

Koja je vaša prva asocijacija kada pomislite na čuveni Milano: moda i šoping, svetski sportovi, najukusnija hrana, neverovatne umetničke lepote?
Svaki odgovor je onaj pravi. Neka vas vaše želje pokrenu i odvedu u nezaboravnu avanturu - POSETITE MILANO.
Moda je izuzetno zastupljena u ponudi grada Milana i nekako se podrazumeva da pri poseti ovom gradu potrošite i jedan deo vremena na odličan šoping. Ukoliko vas put navedete u četvrt grada poznatu pod imenom Fashion Quadrilatero zasigurno ćete pronaći neku lepu stvar idealnu za vas i vaše najdraže.
Insteresantno je da je arhitektura modne četvrti urađena kao i najlepši muzeji u ovom gradu. Modna oaza je podeljena na 6 poznatih ulica od kojih se kao najluksuznija ističe Via dela Spinga. Pored kupovine garderobe verujemo da bi vas interesovali i razni suveniri koji su svakako divna uspomena i odličan poklon.
Da li ste znali da je tipičan suvenir i simbol grada džezva za čaj Bialetti?
Neke od najlepših karnevalskih maski Italije, poput onih iz Venecije, ćete pronaći upravo u Milanu?
Najlepši komadi čuvenog murano stakla potiču upravo iz ovog grada?
Izbor je svakako raznovrsan i sigurni smo da ćete posetom Milanu zadovoljiti svoje šoping potrebe.
Šoping u ovakvom gradu ume da bude iscrpljujuć i nakon toga bi vam najviše prijao odmor i pauza uz ukusnu hranu i kremastu kafu. Odaberite neki od atraktivnih restorana gde ćete uživati u najlepšim ukusima gorgonzole, pasti, govedine, najkvalitetnijih vina. Preporučujemo da probate originalni Risotto alla milanese, a dan zasladite najfinijom italijanskom čokoladom i svetski popularnim italijanskim sladoledom.


Milano je nadaleko poznat kao grad sporta gde bez premca dominira fudbal i klubovi Milano i Inter. Najupečatljivi događaji su se desili 1934. i 1980. godine kada je grad bio domaćin Svetskog i Evropskog prvenstva. Poseban istorijski događaj se odigrao 1949. godine u Monci i to je bila automobilska trka na prvoj i najstarijoj svetskoj stazi, u sklopu Svetskog prvenstva Formule 1.
Ono što se je nezaobilazno su impozante građevine i ostale umetnine grada.
NE PROPUSTITE: Neka vam panorama grada oduzme dah sa krova Milanske katedrale. Čuvena katedrala Duomo je centar svih dešavanja i ne treba je propustiti. Da li ste znali da je ulaz besplatan? Iskoristite tu pogodnost, istražite zadivljujuću unutrašnjost katedrale, a zatim se popnite na vrh i uživajte u pogledu na centar Milana. Ono što je interesantno je da Milanska katedrala nema samo klasičan toranj kao vidikovac, već se po velikom delu krova možete prošetati i posmatrati grad sa različitih strana.


Da je Milano suvereni vladar umetnosti i skrovište svetke elite biće vam jasno kada posetite Milansku skalu i osetite svu raskoš operske sale gde se izvode najbolja dela klasike. Do karata je jako teško doći obzirom da se radi o svetski popularnoj operi. Shodno tome su i cene karata veoma visoke, tačnije potrebno je izdvojiti oko 250€ za ovaj užitak.
Umetnik koji je ostavio ogroman uticaj na ovaj grad je čuveni Leonardno da Vinči. Danas Milano sa ponosom čuva njegovo najpoznatije delo "Tajna večera" koje ćete pronaći u crkvi Svete Marije Milostive.
Interesantno obeležje grada nalazi se tik pored Milanske katedrale, tačnije na podu galerije Vitorija Emanuela II gde možete učestvovati u zabavnoj tradiciji koja prati mozaik bika kome, iz do sada nepoznatog razloga, nedostaju genitalije i na tom mestu se nalazi samo jedna rupa. Tradicija kaže da će onog ko se okrene tri puta po ovom krugu pratiti sreća. Probajte i zabavite se.


Milanska katedrala: Duomo - da li ste znali?

Naše ostale blogove pročitajte ovde:

Januar u evropskim metropolama: EVROPSKI GRADOVI - KLIKNITE OVDE

Коментари

Популарни постови са овог блога

Gde Alpi dodiruju Sredozemno more - AZURNA OBALA

U Francuskoj, uz samu granicu sa Italijom prostire se čuvena i posebna  Azurna obala , simbol glamura i sjaja. Međutim  Azurna obala  je mnogo više od navedenog, to je regija sa posebnim prirodnim lepotama, prijatnom klimom, živopisnim selima, to je veza koja spaja neukrotive Alpe i plavetnilo Sredozemnog mora i daruje neke od najlepših gradova Evrope i sveta. Nica, Sen Trope, Monako, Kan  su svakako najpoznatija mondenska mesta ove regije osunčana čak 300 dana godišnje. Lepote Francuske rivijere su decenijama unazad inspiracija i pokretač za mnoge umetnike, pesnike, slikare, dok pomenuti šarmantni gradovi iz godine u godinu ostavljaju bez daha sve veći broj turista. Nica  je pravi biser  Azurne obale  i destinacija idealna za sve generacije. Istorija ovog grada svedoči da je nastao još davne 350 godine pre nove ere i osnovan je od strane kolonije grčkih pomoraca. Danas je upravo Nica epicentar turističkih dešavanja na Azurnoj obali, koja najveći broj putnika skuplja na nezaobila

JEDINSTVENA VENECIJA

Grad koji krasi čak 417 mostova koji spajaju 118 ostrva. Ova istaknuta italijanska lepotica je pravi muzej na otvorenom, popularna među romantičarima, zaljubljenicima u umetnost, u neka davna vremena duždeva i dama u raskošnim haljinama. Svako ko želi da makar na kratko otputuje kroz istoriju  Venecija  je pravi izbor za sve generacije. Venecija  se razvila u severozapadnom delu Jadranskog mora i njena priča počinje još u V veku kada je stanovništvo Zapadnog Rimskog carstva bežalo pred naletom varvara. Sam nastanak grada se po mnogo čemu izdvaja u odnosu na sve druge gradove sveta. Zasigurno znate da se građevine kompletnog grada nalaze na ogromnim drvenim stubovima zabodenim u more i pesak. A da li ste znali interesantnu činjenicu da je samo za izgradnju čuvene Santa Maria della Salute bilo potrebno  čak preko 1.000.000 stubova i da je to drveće mahom sa prostora Slovenije, Hrvatske i Crne Gore? Obzirom na autentičnu lokaciju i položaj na kom je razvijen sam centar gra