Пређи на главни садржај

BUDIMPEŠTA - KRALJICA DUNAVA

Budimpešta - grad u kom će vas očarati brdoviti Budim i ravničarska Pešta, brojne znamenitosti, lepi plavi Dunav, mađarska kuhinja.
Budimpešta se ubraja u omiljene destinacije srpskih turista i zbog razdaljine od nepunih 400km lagane vožnje autoputem idealna je vikend destinacija. Bilo da ste prvi put u gradu ili ste poželeli iznova da ga bolje upoznate verujemo da će svakako prvi utisak na vas ostaviti brojni mostovi od kojih se izdvaja najstariji, a ujedno i najlepši Lančani most za čiju je gradnju bilo potrebno čak 7 godina. Za ovaj most koji datira još od 1849. godine vezuju se brojne anegdote, a najpoznatija je izrugivanje skulptora zbog lavova na ulazu, jer navodno nemaju jezik. Skulptor je toliko bio posramljen od strane javnosti i sugrađana da je skočio u Dunav. Iz novije istorije najinteresantniji je manevar mađarskog pilota Petera Bešenjija koji je izveo fenomenalnu akrobaciju i proleteo ispod mosta okrenut naopačke.


Mesto u gradu koje je nastalo i izgrađeno u čast 1000 godina postojanja mađarske države je čuveni Trg Heroja, danas nezaobilazna tačka svakog posetioca Budimpešte. Trgom dominiraju statue plemenskih vođa, a u njegovoj neposrednoj blizini se nalaze brojne kulturne institucije i Zoo vrt.


Budimpešta je grad koji može da se pohvali najvećom sinagogom u Evropi, predivnim kompleksom Ribarske tvrđave, grandioznim Parlamentom, čuvenim termama Gelert, bazilikom Sv. Stjepana, Matijaševom crkvom. Da li ste znali da je baš u crkvi Sv. Matijaša obavljena ceremonija krunisanja čuvene ugarske carice Sisi?
Budimpešta je grad za koji se vezuju brojne zanimljivosti:
Budimpešta je jedini glavni grad na svetu koji je bogat termalnim izvorima. Ima ih čak 125.
Budimpešta je najnaseljeniji grad u Mađarskoj i jedan od najvećih u Evropskoj Uniji.
- Primetićete da su sve zgrade u Budimpešti relativno slične visine. Naime, ni jedna građevina ne sme biti viša od 96 metara (izuzetak imaju zdanja Bazilika i Parlament).
- Zgrada Parlamenta je poznata po kupoli koja je ukrašena sa čak 40 kg zlata.
- Ispod grada se nalazi najveći sistem geotermalnih pećina na svetu.
Budimpešta se izdvaja i po tome što je njen metro drugi najstariji metro u svetu. Sve linije se nalaze na dubini od nekoliko metara kojima je nekada saobraćala konjska vuča. Danas je taj metro naravno mnogo brži i moderniji, veoma lako spaja različite delove grada, a interesantno je da su probijene i neke linije koje vas voze i ispod Dunava.


Poznata je i činjenica da u gradu živi i oko 2000 Srba, koji su većinski potomci Čarnojevićevog naroda i Velike seobe Srba 1690. godine. Srbi u Budimpešti imaju potpuno organizovan život, sa Srpskom pravoslavnom crkvenom opštinom, osnovnom školim, gimnazijom, srpskom ulicom, đačkim domom, srpskim novinama. Svakako je preporuka upoznati se sa životom našeg naroda na području Mađarske koji ćete najbolje sagledati kroz fakultativni izlet u živopisnu Sent Andreu koja je bila kulturno i političko sedište Srba u Habzburškoj monarhiji.
Poseta Budimpešti podrazumeva i uživanje u kulinarskim lepotama ovog kraja koje ćete pronaći u mađarskim čardama - obavezno probajte autentičan mađarski gulaš, najpoznatiju Doboš tortu, specijalitete rečne ribe.
Mi vas spremno čekamo da sunčane jesenje dane provedemo zajedno u lepotama mađarske prestonice.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Gde Alpi dodiruju Sredozemno more - AZURNA OBALA

U Francuskoj, uz samu granicu sa Italijom prostire se čuvena i posebna  Azurna obala , simbol glamura i sjaja. Međutim  Azurna obala  je mnogo više od navedenog, to je regija sa posebnim prirodnim lepotama, prijatnom klimom, živopisnim selima, to je veza koja spaja neukrotive Alpe i plavetnilo Sredozemnog mora i daruje neke od najlepših gradova Evrope i sveta. Nica, Sen Trope, Monako, Kan  su svakako najpoznatija mondenska mesta ove regije osunčana čak 300 dana godišnje. Lepote Francuske rivijere su decenijama unazad inspiracija i pokretač za mnoge umetnike, pesnike, slikare, dok pomenuti šarmantni gradovi iz godine u godinu ostavljaju bez daha sve veći broj turista. Nica  je pravi biser  Azurne obale  i destinacija idealna za sve generacije. Istorija ovog grada svedoči da je nastao još davne 350 godine pre nove ere i osnovan je od strane kolonije grčkih pomoraca. Danas je upravo Nica epicentar turističkih dešavanja na Azurnoj obali, koja najveći broj putnika skuplja na nezaobila

PRAG - Kroz oči pravih gurmana

Ako ove godine imate priliku da po prvi put posetite  Prag  verujemo da ćete prvenstveno imati želju da obiđete sve znamenitosti i autentične građevine, zbog toga ste i došli, jel tako? Posetite  Karlov most, Starogradski trg, neka vas Praški dvorac ostavi bez daha, slikajte se kraj Astronomskog sata, uživajte u bajkovitim predelima i panorami grada šetajući obalom Vltave , a nakon toga krenite u potragu izvrsnih čeških specijaliteta. Izdvajamo najukusnija jela koja morate probati i najpopularnije restorane koje obavezno treba posetiti. Šetajući ulicama grada sa „hiljadu tornjeva“ preporučujemo da probate čuvene praške kobasice, specijalitet u kom uživa gotovo svaki turista  Praga . Praške kobasice su prava hrana za obrok „s nogu“ i ono što je takođe bitno i među najjeftinijim, potražite kioske na Vaclavskim namestima i uživajte u ukusima i ambijentu. Pored kioska popularne grilovane kobasice možete pronaći i u pivnicama  Praga , jer naravno jedno drugo kao što svi znamo idealno

EVIJA

Evija  (Eubeja) - je po veličini, drugo ostrvo u Grčkoj i treće u istočnom Mediteranu, nalazi se na oko 180km južno od  Paralije . Površine oko 3.700 km2, na istočnoj obali Grčke, severno od Atine. Prostire se uz obalu Beotije i Atike od severnih Sporada, pa do ostrva Andros nadomak Kiklada. Glavni grad ostrva je Halkida. Nalazi se na oko sat-vremena vožnje od Atine (oko 80km) i međunarodnog aerodroma, a put vodi preko dva putna mosta kojima je ostrvo povezano sa kopnom. Do  Edipsosa  (u kojem se i nalaze svi naši smeštajni kapaciteti) je najkraći put trajektom iz mesta Glifa. Bujna flora i fauna, povoljni klimatski uslovi, duga sezona, mnoštvo prelepih plaža i termalnih izvora čine  Eviju  jednom od najpopularnijih destinacija među Grcima. Ostrvo je, takođe, bogato arheološkim nalazištima, srednjevekovnim manastirima, tradicionalnim selima, borovim šumama i netaknutim prirodnim lepotama. Popularni izleti koje nudi ova destinacija su ostrvo Skijatos, zatim Atina, obilazak ostrva Lihad