Пређи на главни садржај

PRAG - Kroz oči pravih gurmana

Ako ove godine imate priliku da po prvi put posetite Prag verujemo da ćete prvenstveno imati želju da obiđete sve znamenitosti i autentične građevine, zbog toga ste i došli, jel tako?
Posetite Karlov most, Starogradski trg, neka vas Praški dvorac ostavi bez daha, slikajte se kraj Astronomskog sata, uživajte u bajkovitim predelima i panorami grada šetajući obalom Vltave, a nakon toga krenite u potragu izvrsnih čeških specijaliteta. Izdvajamo najukusnija jela koja morate probati i najpopularnije restorane koje obavezno treba posetiti.
Šetajući ulicama grada sa „hiljadu tornjeva“ preporučujemo da probate čuvene praške kobasice, specijalitet u kom uživa gotovo svaki turista Praga. Praške kobasice su prava hrana za obrok „s nogu“ i ono što je takođe bitno i među najjeftinijim, potražite kioske na Vaclavskim namestima i uživajte u ukusima i ambijentu. Pored kioska popularne grilovane kobasice možete pronaći i u pivnicama Praga, jer naravno jedno drugo kao što svi znamo idealno dopunjuje.


Poseta Pragu ne bi bila potpuna bez praške kolenice - sočno mekano meso koje se najčešće priprema i kuva u tamnom pivu, a isto tako se i služi uz kriglu tamnog hladnog piva, najčešći prilog su perece i senf.
Ako želite da uživate u pravim praškim restoranima predlažemo da probate ukuse tradicionalnih čeških kuvanih jela. Posetite U Vejvodu, Švejk, U Medvídků...
Gulaš je nadaleko popularno jelo ovog dela Evrope. Poznato je da se sve države gotovo takmiče čiji će gulaš biti ukusniji i upečatljiviji, pa je logično da i Češka ima svoju vrstu ovog jela.
Po pravilu se priprema sa dosta mesa i to goveđeg i sa manje povrća nego u susednim državama, te je dosta gušći od onog na koji smo mi navikli na našem podneblju. Posebnost ovog gulaša je i serviranje uz takozvane knedličke koje po pravilu nisu okrugle kao kod nas već više podsećaju na manje kriške hleba. Potražite lokalnu gostionicu Havelska koruna u centru Praga, izbor većine meštana i uživajte u ovom specijalitetu.


Ako ste ljubitelj mešavine slatnih i slanih ukusa obavezno probajte Svíčková na smetaně - goveđe meso u sosu od pavlake uz naravno već pomenute knedle. Svemu tome pravi Česi obožavaju da dodaju slatko od borovnica.
Trdlenik je specijalitet kojim morate da zasladite dan. Slatkiš originalno potiče iz Mađarske, ali danas je ipak proslavljena praška poslastica. Trdlenik se pravi od kiselog testa koje se urola na štapić i tako se peče. Može se puniti raznim nadevima, nutela je kao i u drugim zemljama među najpopularnijima. Tradicionalni trdlenik se najčešće služi sa mrvljenim orasima i prah šećerom.

Za Češku svi znamo da nema more, ali će vas brojne pivare poslužiti morem piva. Staropramen, Pilsner, Krušovice i mnoga druga su samo izbor prema vašem ukusu, ali je nesporno da su sva češka piva među najkvalitetnijim u Evropi. Svi smo čuli za čuveni Oktoberfest u Minhenu, a da li ste znali da je i Prag ponosni domaćin pivskog festivala koji traje čak 15 dana? Upitanju je Czech Beer Festival i organizuje se u maju.
Interesantna priča kaže da je Prag čak dobio popularan naziv „zlatni grad“ i zbog žute zlatne tečnosti, odnosno piva. Napravite najoriginalniju sliku i osetite duh starog Praga u najstarijoj pivnici „U Fleku“ u okviru koje se nalazi i proizvodnja tamnog piva, a ukoliko pođete sa nama na izlet u Karlove Vari obavezno posetite pivaru Krušovice i upoznajte se i sa samim procesom proizvodnje piva.
Posebna atrakcija se nalazi u pivnici Vytopna gde će vas umesto konobara poslužiti električni vozić koji je restoran koštao čak 600.000€.

Pivo svakako jeste zaštitni znak Češke, ali nikako nemojte zanemariti tradicionalnu Beherovku koju vam samo češki majstori mogu ponuditi. Upitanju je biljni liker sa čak 36% alkohola. Sastoji se od specifične mešavine bilja i začina, oko 21 vrste, međutim njen tajni sastojak ne znamo, pravi recept zna samo dvoje ljudi.
Zanimljivosti:
- Za pripremu Beherovke se koristi isključivo voda iz čuvenih Karlovih Vari.
- U Pragu možete probati i poseban napitak – pivo od čokolade.
- Pomenuti vozić pivnice Vytopna je dugačak 396 metara.
- Češka je posebna u mnogo čemu, pa i u svojoj verziji koka-kole, upitanju je mnogima poznata Kofola.
- Zly Casy je pivnica u kojoj možete probati čak 300 vrsta piva iz različitih krajeva sveta.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Gde Alpi dodiruju Sredozemno more - AZURNA OBALA

U Francuskoj, uz samu granicu sa Italijom prostire se čuvena i posebna  Azurna obala , simbol glamura i sjaja. Međutim  Azurna obala  je mnogo više od navedenog, to je regija sa posebnim prirodnim lepotama, prijatnom klimom, živopisnim selima, to je veza koja spaja neukrotive Alpe i plavetnilo Sredozemnog mora i daruje neke od najlepših gradova Evrope i sveta. Nica, Sen Trope, Monako, Kan  su svakako najpoznatija mondenska mesta ove regije osunčana čak 300 dana godišnje. Lepote Francuske rivijere su decenijama unazad inspiracija i pokretač za mnoge umetnike, pesnike, slikare, dok pomenuti šarmantni gradovi iz godine u godinu ostavljaju bez daha sve veći broj turista. Nica  je pravi biser  Azurne obale  i destinacija idealna za sve generacije. Istorija ovog grada svedoči da je nastao još davne 350 godine pre nove ere i osnovan je od strane kolonije grčkih pomoraca. Danas je upravo Nica epicentar turističkih dešavanja na Azurnoj obali, koja najveći broj putnika skuplja na nezaobila

EVIJA

Evija  (Eubeja) - je po veličini, drugo ostrvo u Grčkoj i treće u istočnom Mediteranu, nalazi se na oko 180km južno od  Paralije . Površine oko 3.700 km2, na istočnoj obali Grčke, severno od Atine. Prostire se uz obalu Beotije i Atike od severnih Sporada, pa do ostrva Andros nadomak Kiklada. Glavni grad ostrva je Halkida. Nalazi se na oko sat-vremena vožnje od Atine (oko 80km) i međunarodnog aerodroma, a put vodi preko dva putna mosta kojima je ostrvo povezano sa kopnom. Do  Edipsosa  (u kojem se i nalaze svi naši smeštajni kapaciteti) je najkraći put trajektom iz mesta Glifa. Bujna flora i fauna, povoljni klimatski uslovi, duga sezona, mnoštvo prelepih plaža i termalnih izvora čine  Eviju  jednom od najpopularnijih destinacija među Grcima. Ostrvo je, takođe, bogato arheološkim nalazištima, srednjevekovnim manastirima, tradicionalnim selima, borovim šumama i netaknutim prirodnim lepotama. Popularni izleti koje nudi ova destinacija su ostrvo Skijatos, zatim Atina, obilazak ostrva Lihad