Пређи на главни садржај

TOSKANA - PROBUDITE ROMANTIKU U SEBI

Za poznavaoce umetnosti
Za uživaoce netaknute prirode
Za ljubitelje izvrsne hrane i degustacije najboljih vina u svetu
Povedite najdražu osobu i prošetajte ulicama Firence kao vojvoda i vojvodkinja porodice Mediči.
Toskana svakako nudi mnogo toga, a mi ćemo vam pomoći da ponesete najlepše uspomene. Dobrodošli, krećemo...
Prva stanica na našem putovanju ka Toskani je Bolonja, kulturna i studentska prestonica Italije. Centar svih dešavanja je svakako čuveni trg Mađore, istorijsko jezgro grada pod zaštitom UNESCO-a. Obavezno obiđite Neptunovu fontanu iz 16. veka posvećenu rimskom bogu mora Neptunu, za kog se smatralo da gospodari nad svime što postoji. Interesantno je da je na prostoru na kom se nalazi fontana srušena cela jedna zgrada kako bi se napravio prostor za ovo velelepno zdanje.
Grad nudi izuzetne muzeje koji su poseban dragulj ovog grada, galerije, 2 biblioteke, smatra se da je i prvi Univerzitet sa Pravnim fakultetom u Evropi upravo osnovan u Bolonji 1088. godine.
Da li ste znali da i Bolonja ima svoje krive tornjeve? Upitanju su Azineli i Garisenda, preporučujemo da se popnete beskrajnim stepenicama ovih tornjeva i uživate u panorami grada.
Neke od vaših najlepših fotografija će zasigurno nastati ispred bazilike San Petronio, palate Notai, simbola Bolonje Due tori (2 tornja).
Nemojte otići iz Bolonje, a da ne probate kulinarski specijalitet Bolonjeze špagete koje možete pronaći na svakom koraku.

Preporučujemo da odlazak u regiju Toskane upotpunite obilaskom grada Sijene koji je sledeća stanica našeg putovanja i večiti rival čuvene Firence. Zanimljivo je da je u ovaj grad u brdima Toskane zabranjeno ulaziti automobilom – istorijski centar grada je u potpunosti pretvoren u pešačku zonu, glavni trg Piazza del Campo svoju posebnost krije u svom obliku školjke, najstarija banka na svetu se nalazi baš u Sijeni. Pijace su posebna mesta svakog naselja i grada gde ćete zasigurno osetiti puls i duh lokalnog stanovništva. Tu vas očekuje i najukusnija domaća hrana i proizvodi. Na ogromnoj pijaci na otvorenom u blizini tvrđave Fortezza Medicea obavezno pazarite domaće maslinovo ulje, ponos Sijene i generalno regije Toskane koja je kompletno prekrivena maslinjacima.


Nakon brežuljkaste Sijene putovanje nastavljamo kao kroz pravi vremeplov - odlaskom do živopisnog srednjovekovnog gradića San Điminjano koji se posebno ističe svojim očuvanim istorijskim centrom i ambijentom koji vas vraća u XIII-XIV vek. Kompletan grad je danas pod zaštitom UNESCO-a. Posebnu lepotu fenomenalnih panoramskih pejzaža koja će te zasigurno pamtiti upotpunjuju brežuljci kompletno prekriveni vinogradima kojima je okružen grad i zahvaljujući kojima se ova regija ponosi i najboljim vinima u Italiji.


Firenca - srce Toskane, zvanično najlepši grad na svetu i muzej pod otvorenim nebom. Firenca svoj preporod doživljava u doba renesanse, a do danas se u njoj oseti duh Dantea, Mikelanđela, Da Vinčija.
Mi preporučujemo da obiđete Ponte Vekio, jedan od šest mostova koji spajaju obale reke Arno, a proglašen je za najlepši most u Evropi. Svakako se izdvaja od ostalih mostova obzirom da je Ponte Vekio jedini koji nije bio porušen za vreme II svetskog rata.
Most ljubavi je druga znamenitost koju bismo izdvojili gde ćete sa svojom voljenom osobom zakačiti katanac i baciti ključ u reku kako biste se zavetovali na večnu ljubav.
Palata Piti, delo Bruneleskija, kako joj samo ime kaže bila je palata porodice Piti, zatim Mediči, pa Napoleona. Ova palata ima čak 7 muzeja i 140 prostorija za posetu.
Firenca je dom i najveće galerije u Italiji, Ufiči. U njoj se nalaze dela najpoznatijih italijanskih i evropskih umetnika i godišnje je poseti čak 1,5 miliona turista iz celog sveta. Budite i vi jedan od njih.

Da li ste znali da se najveća franjevačka crkva na svetu nalazi upravo u Firenci - crkva Santa Kroče. Katedrala Santa Marija del Fjore je svakako najviša građevina Firence koja dominira panoramom grada. U krstionici Svetog Jovana se krstio i čuveni Dante, a u obilasku njegove rodne kuće će vas dočekati obožavalac koji celu „Božanstvenu Komediju“ zna da vam ispriča napamet.
Zabavite se u obilasku fontane Del Porcellino, statue vepra koju je po legendi potrebno da pomazite po njušci i ubacite novac u usta kako biste imali sreće.
Na kraju dana se opustite uz prava firentinska jela: lazanje, brusketi, testenina, tradicionalno jelo ovog kraja Bistecca alla Fiorentina (odrezak na firentinski način), kao i čuveni neslani hleb čija priča datira još od porodice Mediči.


Prirodne lepote Toskane ćete svakako osetiti u termama Montekatini koje su i baza ovog našeg putovanja. Pored toga što je odlično locirana za obilazak ostatka regije i same terme nude mnoštvo aktivnosti i sadržaja. Zamislite dan koji završavate u ekskluzivnom velnes centru, uživajući u spa tretmanima. Montekatini je banja bogata sa 3 mineralna izvora, a pored toga i uređenim parkovima, šetalištem, barovima i restoranima. Njihov ponos je žičara stara čak 100 godina, koja i danas funkcioniše i prevozi turiste od Montekatinija do gradića u brdima Montekatini Alto. Slikajte fantastičnu panoramu i ponesite kući sa sobom još jednu uspomenu.

Sve naše jesenje ponude za obilazak evropskih gradova, polaske i specijalne ponude možete pratiti na oktopod.rs, iskoristite povoljne aranžmane i provedite produženi vikend u fenomenalnoj Italiji i Toskani.



Коментари

Популарни постови са овог блога

Gde Alpi dodiruju Sredozemno more - AZURNA OBALA

U Francuskoj, uz samu granicu sa Italijom prostire se čuvena i posebna  Azurna obala , simbol glamura i sjaja. Međutim  Azurna obala  je mnogo više od navedenog, to je regija sa posebnim prirodnim lepotama, prijatnom klimom, živopisnim selima, to je veza koja spaja neukrotive Alpe i plavetnilo Sredozemnog mora i daruje neke od najlepših gradova Evrope i sveta. Nica, Sen Trope, Monako, Kan  su svakako najpoznatija mondenska mesta ove regije osunčana čak 300 dana godišnje. Lepote Francuske rivijere su decenijama unazad inspiracija i pokretač za mnoge umetnike, pesnike, slikare, dok pomenuti šarmantni gradovi iz godine u godinu ostavljaju bez daha sve veći broj turista. Nica  je pravi biser  Azurne obale  i destinacija idealna za sve generacije. Istorija ovog grada svedoči da je nastao još davne 350 godine pre nove ere i osnovan je od strane kolonije grčkih pomoraca. Danas je upravo Nica epicentar turističkih dešavanja na Azurnoj obali, koja najveći broj putnika skuplja na nezaobila

MILANO - Made in Italy

Koja je vaša prva asocijacija kada pomislite na čuveni Milano: moda i šoping, svetski sportovi, najukusnija hrana, neverovatne umetničke lepote? Svaki odgovor je onaj pravi. Neka vas vaše želje pokrenu i odvedu u nezaboravnu avanturu -  POSETITE MILANO . Moda  je izuzetno zastupljena u ponudi grada Milana i nekako se podrazumeva da pri poseti ovom gradu potrošite i jedan deo vremena na odličan šoping. Ukoliko vas put navedete u četvrt grada poznatu pod imenom  Fashion Quadrilatero  zasigurno ćete pronaći neku lepu stvar idealnu za vas i vaše najdraže. Insteresantno je da je arhitektura modne četvrti urađena kao i najlepši muzeji u ovom gradu.  Modna oaza je podeljena na 6 poznatih ulica od kojih se kao najluksuznija ističe Via dela Spinga. Pored kupovine garderobe verujemo da bi vas interesovali i razni suveniri koji su svakako divna uspomena i odličan poklon. Da li ste znali da je tipičan suvenir i simbol grada džezva za čaj Bialetti? Neke od najlepših karnevalskih maski I

BUDIMPEŠTA - KRALJICA DUNAVA

Budimpešta  -  grad u kom će vas očarati brdoviti Budim i ravničarska Pešta, brojne znamenitosti, lepi plavi Dunav, mađarska kuhinja. Budimpešta  se ubraja u omiljene destinacije srpskih turista i zbog razdaljine od nepunih 400km lagane vožnje autoputem idealna je vikend destinacija. Bilo da ste prvi put u gradu ili ste poželeli iznova da ga bolje upoznate verujemo da će svakako prvi utisak na vas ostaviti brojni mostovi od kojih se izdvaja najstariji, a ujedno i najlepši Lančani most za čiju je gradnju bilo potrebno čak 7 godina. Za ovaj most koji datira još od 1849. godine vezuju se brojne anegdote, a najpoznatija je izrugivanje skulptora zbog lavova na ulazu, jer navodno nemaju jezik. Skulptor je toliko bio posramljen od strane javnosti i sugrađana da je skočio u Dunav. Iz novije istorije najinteresantniji je manevar mađarskog pilota Petera Bešenjija koji je izveo fenomenalnu akrobaciju i proleteo ispod mosta okrenut naopačke. Mesto u gradu koje je nastalo i izgrađeno u