Пређи на главни садржај

REGIJA SVETOG ĐORĐA: Nea Vrasna, Asprovalta, Stavros

Vidikovac iznad Stavrosa, arheološko nalazište- Aristotelovo rodno mesto Stagira, prelepe plaže posle Stagire, izlet Tasos-Kavala, Aristotelov park, drevni grad Amfipoli, manastir Kakovo… sve ovo Vas čeka u regiji Svetog Đorđa. Mnogi od navedenih lokaliteta se nude u lokalnim agencijama kao izleti, a svakako ih vrlo lako možete obići i sopstvenim prevozom. Sve tri destinacije su dobro snabdevene i imaju brojne manje i veće markete u kojima svakodnevno možete kupiti sveže namirnice. Takođe, određeni dani u nedelji su izdvojeni kao pijačni dani.
Nea Vrasna je letovalište koje se nalazi na oko 70 km istočno od Soluna i isto toliko zapadno od Kavale i Tasosa. Smeštena na dva kilometra od novog autoputa (Solun – Kavala), između Asprovalte i Stavrosa, na svega četrdesetak kilometara od Svete Gore i Uranopolisa, predstavlja idealnu lokaciju za pravi porodični odmor, ali i polaznu tačku za mnoge izlete i obilazak mnogih plaža u okolini. Prelepa duga peščana plaža (ulazak u more prekriva sitan šljunak), čisto i toplo more, tradicionalno ljubazni domaćini, garancija su da ćete uživati u letnjim čarolijama i odmoru sa porodicom i prijateljima. Takođe, ovde postoji i nekoliko lokala u kojima možete uživati do kasnih večernjih sati uz dobru muziku.


Asprovalta se nalazi na oko 70km istočno od Soluna na putu za Kavalu. Pripada opštini Svetog Đorđa i oblasti Soluna, od Stavrosa je udaljena samo 4km.  Obala ovog modernog turističkog gradića je godinama nagrađivana plavom zastavom Evropske unije. Savršeno sređena plaža i usluga u samom gradu, zabava i smeštaj u izabranim vilama, kulturne manifestacije koje organizuju meštani, privlači i one najprobirljivije. Idealno mesto za porodice sa decom (ima nekoliko parkića uz obalu)  i one koji žele miran odmor. Asprovalta ima dugu peščanu plažu, a (kao i kod Nea Vrasne) ulazak u more prekriva sitan šljunak. Dubina je postepena, ali plićak nije tako izražen kao u delu obale kod Stavrosa. Krajnij deo plaže ima i malo prirodnog hlada.


Za razliku od Stavrosa u kome nema ugostiteljskih lokala koji rade do kasno u noć, u Nea Vrasni i Asprovalti se mogu pronaći. Tako da je noćni provod izraženiji u ovom delu regije Sveti Đorđe.
Stavros je poznato letovalište u Grčkoj, nalazi se u zalivu Stimonikos, 80km istočno od Soluna, na 6km od novog autoputa (Solun – Kavala). Sa blagom klimom i dugim peščanim plažama (ulaz u more je postepen), idealan je za letovanje porodica sa decom i za one koji žele da provedu opušten i ležeran odmor. Ima i sportske terene u centru, luna park, brojne kafiće, poslastičarnice i restorane koji imaju sopstvene igraonice za decu. Iznad centra letovališta nalazi se prelep vidikovac, sa koga se pruža pogled na ceo Strimonikos zaliv. Ovde nema ugostiteljskih lokala koji rade do kasno u noć. Ali svi oni koji se užele dobre muzike u barovima na plaži vrlo lako mogu otići do Nea Vrasne i Asprovalte, gde ima ovakvih sadržaja.
StavrosNea Vrasna i Asprovalta nalaze se na istoj obali. Nea Vrasna i Asprovalta su skoro spojene plažom i šetalištem uz more, a Stavros je od Nea Vrasne udaljen oko 4km (mada se ne može proći plažom na tu stranu). Pa putnici koji borave u ovom delu Grčke uglavnom posećuju sva 3 letovališta.

U samom Stavrosu postoji nekoliko plaža, od kojih je jedna pokrivena prirodnom hladovinom (tzv. plaža kod platana). Ovde je pesak samo na plaži. 
Posle parka sa platanima naići ćete na još jednu veliku peščanu plažu, sa ležaljkama i suncobranima i terenima za odbojku.

Sa leve strane od centra Stavrosa pruža se treća, ujedno najduža plaža.
Putnici koji su na letovanje došli sopstvenim prevozom vrlo lako mogu doći do ostataka Stagire (arheološko nalazište, od Stavrosa udaljeno oko 15km), iza koje se nalaze popularne plaže Proti Ammoudia (Cuba beach bar), Babilon i Zugla, zatim Aristotelov park, ruševine drevnog grada Amfipoli (oko 25km), manastir Kakovo (oko 40km)…

Očekujte uskoro na oktopod.rs najpovoljnije ponude apartmana za leto 2019. Najveći izbor smeštajnih kapaciteta u Stavrosu, Nea Vrasni i Asprovalti i najpovoljnije first minute cene samo u agenciji Oktopod travel.

Коментари

Популарни постови са овог блога

BUDIMPEŠTA - KRALJICA DUNAVA

Budimpešta  -  grad u kom će vas očarati brdoviti Budim i ravničarska Pešta, brojne znamenitosti, lepi plavi Dunav, mađarska kuhinja. Budimpešta  se ubraja u omiljene destinacije srpskih turista i zbog razdaljine od nepunih 400km lagane vožnje autoputem idealna je vikend destinacija. Bilo da ste prvi put u gradu ili ste poželeli iznova da ga bolje upoznate verujemo da će svakako prvi utisak na vas ostaviti brojni mostovi od kojih se izdvaja najstariji, a ujedno i najlepši Lančani most za čiju je gradnju bilo potrebno čak 7 godina. Za ovaj most koji datira još od 1849. godine vezuju se brojne anegdote, a najpoznatija je izrugivanje skulptora zbog lavova na ulazu, jer navodno nemaju jezik. Skulptor je toliko bio posramljen od strane javnosti i sugrađana da je skočio u Dunav. Iz novije istorije najinteresantniji je manevar mađarskog pilota Petera Bešenjija koji je izveo fenomenalnu akrobaciju i proleteo ispod mosta okrenut naopačke. Mesto u gradu koje je nastalo i izgrađeno u

PRAG - Kroz oči pravih gurmana

Ako ove godine imate priliku da po prvi put posetite  Prag  verujemo da ćete prvenstveno imati želju da obiđete sve znamenitosti i autentične građevine, zbog toga ste i došli, jel tako? Posetite  Karlov most, Starogradski trg, neka vas Praški dvorac ostavi bez daha, slikajte se kraj Astronomskog sata, uživajte u bajkovitim predelima i panorami grada šetajući obalom Vltave , a nakon toga krenite u potragu izvrsnih čeških specijaliteta. Izdvajamo najukusnija jela koja morate probati i najpopularnije restorane koje obavezno treba posetiti. Šetajući ulicama grada sa „hiljadu tornjeva“ preporučujemo da probate čuvene praške kobasice, specijalitet u kom uživa gotovo svaki turista  Praga . Praške kobasice su prava hrana za obrok „s nogu“ i ono što je takođe bitno i među najjeftinijim, potražite kioske na Vaclavskim namestima i uživajte u ukusima i ambijentu. Pored kioska popularne grilovane kobasice možete pronaći i u pivnicama  Praga , jer naravno jedno drugo kao što svi znamo idealno

MILANO - Made in Italy

Koja je vaša prva asocijacija kada pomislite na čuveni Milano: moda i šoping, svetski sportovi, najukusnija hrana, neverovatne umetničke lepote? Svaki odgovor je onaj pravi. Neka vas vaše želje pokrenu i odvedu u nezaboravnu avanturu -  POSETITE MILANO . Moda  je izuzetno zastupljena u ponudi grada Milana i nekako se podrazumeva da pri poseti ovom gradu potrošite i jedan deo vremena na odličan šoping. Ukoliko vas put navedete u četvrt grada poznatu pod imenom  Fashion Quadrilatero  zasigurno ćete pronaći neku lepu stvar idealnu za vas i vaše najdraže. Insteresantno je da je arhitektura modne četvrti urađena kao i najlepši muzeji u ovom gradu.  Modna oaza je podeljena na 6 poznatih ulica od kojih se kao najluksuznija ističe Via dela Spinga. Pored kupovine garderobe verujemo da bi vas interesovali i razni suveniri koji su svakako divna uspomena i odličan poklon. Da li ste znali da je tipičan suvenir i simbol grada džezva za čaj Bialetti? Neke od najlepših karnevalskih maski I